Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Αναδημοσίευση δικών μας κειμένων στην έκδοση "Λαϊκό τραγούδι - Η αυθεντική ιστορία" του National Geographic

Μόλις πήραμε στα χέρια μας τον τέταρτο τόμο της σειράς «Λαϊκό τραγούδι – Η αυθεντική ιστορία» που εκδίδει η εταιρία «4Π» και φέρει τη σφραγίδα του «National Geographic».

Με χαρά διαπιστώσαμε πως στις σελίδες του τόμου, παρατίθενται κείμενα, που πρώτη φορά δημοσιεύτηκαν στο stelioskazantzidis.blogspot.com.


Πρόκειται για τις δημοσιεύσεις με τίτλους: 



Βέβαια σε διάφορα σημεία , στη σειρά αυτή, χρησιμοποιούνται στοιχεία που πρώτη φορά δημοσιεύτηκαν εδώ.

Είναι σίγουρο πως οι συντελεστές της έκδοσης είχαν υπόψη τους τις δικές μας δημοσιεύσεις: 


Αξίζει να αναφέρουμε πως αυτά δημοσιεύτηκαν ήδη από το 2009, δηλαδή πολύ πριν την εν λόγω έκδοση.

Το γεγονός ότι τα κείμενα μας, αναδημοσιεύτηκαν αυτούσια σε μια έκδοση ευρείας κυκλοφορίας μας γεννά το αίσθημα της ικανοποίησης και είναι ενδεικτικό της υπεύθυνης και προσεγμένης εργασίας μας.

Οφείλουμε ένα «ευχαριστώ» στους υπεύθυνους της έκδοσης που συμπεριέλαβαν κείμενά μας στην εργασία τους και ανέφεραν το blog μας στις πηγές (έστω και αν η αναφορά δεν είναι σαφής και άμεση). Δεν είναι λίγες οι φορές που είδαμε αποσπάσματα κειμένων δικών μας, δημοσιευμένα στο διαδίκτυο και αλλού, χωρίς την παραμικρή αναφορά στο ιστολόγιό μας. Tους ευχαριστούμε, λοιπόν.

Οφείλουμε όμως να παρατηρήσουμε το εξής:

Κανείς δεν φρόντισε να επικοινωνήσει μαζί μας ώστε να του παραχωρήσουμε την άδεια να προχωρήσει στην αναδημοσίευση. Αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για μια κερδοσκοπική απόπειρα της εταιρίας «4Π», η παραχώρηση των δικαιωμάτων από μέρους μας, κρίνεται αναγκαία.

Ασφαλώς και δεν έχουμε οικονομικές αξιώσεις. Το stelioskazantzidis.blogspot.com, άλλωστε, στηρίζεται στον εθελοντισμό και παραμένει μια ανεξάρτητη φωνή στο κυβερνοχώρο.

Απλώς χαρακτηρίζουμε την συγκεκριμένη κίνηση αντιδεοντολογική τη στιγμή μάλιστα που το περιεχόμενο και η προσπάθεια - εν όλω - της εταιρίας «4Π» κρίνονται ως αμφιλεγόμενα. Θερμή παράκληση – αν και για να είμαστε ειλικρινείς δεν περιμένουμε ανταπόκριση - την επόμενη φορά να ερωτηθούμε σχετικά με την αναδημοσίευση υλικού από το blog μας.

Σημειώνουμε: 

Τα κείμενα του blog μας, όλα ανεξαιρέτως, είναι διαθέσιμα σε όλους προς αναδημοσίευση. Το μόνο που ζητάμε είναι να ενημερωνόμαστε έγκαιρα και να αναφέρεται, σαφώς, η πηγή.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα.Θα ήθελα με αφορμή την αναφορά σας στον Ν.Ασιμο,να θυμηθούμε άλλο ένα καλλιτέχνη που πάσχισε πολύ στα χρόνια της μεταπολίτευσης για το αντάρτικο και δημοτικό τραγούδι.Τον Τάκη Δραγουμάνο.Υπήρξε πρωτεργάτης στην ανάδειξη του παραδοσιακού έστω και χρωματισμένου τραγουδιού,αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την απόλυτη λήθη και έλλειψη αναφοράς του απο τους ιστότοπους.Όταν έφυγε ο Πάνος Τζαβέλας,περίμενα κάποιοι να τον συμπεριλάβουν στα γραπτά τους,μιας και απ'ότι γνωρίζω μαζί είχαν στήσει το Λημέρι.Απο τον χώρο σας ίσως μπορέσετε περισσότερες πληροφορίες για το άτομό του.