Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Σεβάς Χανούμ: Η "Ωραία του Πέραν" (1931 - 1990)

Η Σεβάς Χανούμ
Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1931 - λίγες μόλις μέρες μετά τη γέννηση του Στέλιου Καζαντζίδη - ήρθε στη ζωή η Σεβαστή Παπαδοπούλου, που πέρασε στην ιστορία με το καλλιτεχνικό Σεβάς Χανούμ. Γεννήθηκε στα Κοκκινόγεια, ένα χωριό κοντά στη Δράμα. 

Η Σεβαστή υπήρξε καλλιτεχνική παρτενέρ αλλά και ερωτική σύντροφος του Καζαντζίδη. 

Είναι, ίσως, μια από τις λιγότερο γνωστές τραγουδίστριες, που συνδέθηκαν μαζί του. Οι περισσότεροι - δικαίως - συνέδεσαν το όνομα του Στέλιου Καζαντζίδη με τη Μαρινέλλα, πολλοί γνωρίζουν έστω και σαν αναφορά την Καίτη Γκρέυ, λίγοι μνημονεύουν τα ωραία δίφωνα της Λίτσας Διαμάντη...

Την Σεβάς Χανούμ δεν την θυμάται σχεδόν κανείς, πόσο μάλλον τη σχετίζει με τον Καζαντζίδη.

Σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι δεν συνεργάστηκαν ποτέ δισκογραφικά. Ωστόσο, εμφανίστηκαν μαζί σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Στον «Θείο» (πρώην «Ζέφυρος»), στην «Τριάνα» του Χειλά αλλά και στην «Γρανάδα» το 1955.

Η σχέση τους ήταν σύντομη και τοποθετείται χρονικά πριν το 1957, οπότε ο Στέλιος γνωρίζεται με την Κυριακή Παπαδοπούλου (Μαρινέλλα). Για τον Στέλιο Καζαντζίδη κύρια αιτία του χωρισμού του με την Σεβάς, ήταν η «εξάρτηση» της τραγουδίστριας από τα ναρκωτικά.

Στέλιος Καζαντζίδης και Σεβάς Χανούμ
Εξομολογείται στον Βασίλη Βασιλικό, το 1980 («Υπάρχω» σελ 37, εκδόσεις Λιβάνη): «Αυτή που έπινε πάρα πολύ και που ήθελε οπωσδήποτε να με κάνει χασικλή ήταν η Σεβάς Χανούμ. Αυτής της φουκαριάρας της είχε γίνει πάθος. Δεν μπορούσε να τραγουδήσει αν δεν έπινε. Ενώ είχε ωραία φωνή και ήταν αρτίστα σπουδαία, νόμιζε πως χωρίς αυτό το πράμα δεν άξιζε τίποτα. Γι’ αυτό και δεν κράτησε πολύ η συνεργασία μου με τη Σεβάς Χανούμ. Είδα ότι θα με κατέστρεφε αν συνεχίζαμε.»

Αυτό που η Σεβαστή είχε να θυμάται από τον Στέλιο, ήταν η ευγένειά του.  «Εν πάση περιπτώσει, έζησα με τον Στέλιο, δεν μπορώ να πω δεν αγαπηθήκαμε ή δεν πέρασα ωραίες στιγμές. Όχι, δεν μπορώ να πω τίποτε. Ποτέ δεν θυμάμαι να μ’ έχει πει: πήγαινε πιο κει, ή να μ’ έχει βρίσει ποτέ. Μα ποτέ. Πέρασα ζωή πραγματικά ονειρώδη μαζί του» δήλωσε σχετικά.

Κάτι άλλο που σημειώνει στις αφηγήσεις της η Σεβάς Χανούμ, και αξίζει να αναφέρουμε, είναι πως μαζί της ο Καζαντζίδης, ανακάλυψε τον μουσικό πλούτο των Αραβικών χωρών. 

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εκεί στο σπίτι του Στέλιου στη Νέα Ιωνία, κλεινόμαστε τα βράδια μετά τη δουλειά, ανοίγαμε ραδιόφωνο και ακούγαμε Αραβία, Αίγυπτο. Ακούγαμε, μέχρι να βγει ο χότζας το πρωί να πει το «Αλλά, αλλάχ» και τότε πέφταμε να κοιμηθούμε. Εκεί ακούγαμε τη μεγάλη Κυρία, την κόρη της Κλεοπάτρας και του Νείλου, την εκρηκτική τραγουδίστρια της Αιγύπτου, την Ουμ Καλσούμ. Και όλα τα συγκροτήματα του ραδιοφωνικού σταθμού του Καΐρου και όλων των αραβικών ραδιοσταθμών… Και τότε, εγώ ήμουν εκείνη που πλούτισα τη φωνή του Καζαντζίδη. Άκουγε και ξεσήκωνε αυτούς τους λαρυγγισμούς».

Στέλιος Καζαντζίδης και Σεβάς Χανούμ

Η Σεβαστή, έφυγε από τη ζωή, στις 18 Μάιου του 1990. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η υγεία της είχε εξασθενίσει και η ίδια ζούσε απομονωμένη στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Λίγο πριν πεθάνει, σχεδίαζε την επάνοδό της στο τραγούδι. Δεν πρόλαβε όμως.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί (μας την έστειλε ο Γιώργος Έξαρχος και τον ευχαριστούμε για αυτό) απεικονίζεται το πατρικό της σπίτι στα Κοκκινόγεια Δράμας.


Το σπίτι της Σεβάς Χανούμ στα Κοκκινόγεια Δράμας

Οι αφηγήσεις της Σεβαστής Παπαδοπούλου, συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο «Σεβάς Χανούμ - Η ιστορία μιας τραγουδίστριας», του οποίου επιμελήθηκε ο Μανουήλ Τασούλας (εκδόσεις ΠΑΝΟΣ)


5 σχόλια:

Phivos Nicolaides είπε...

Πολύ καλό και ενδιαφέρον.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ο Καζατζίδης είχε τρομερή φωνή αλλά στα γεράματα του έγινε αντισεμίτης οπότε: thanks but no thanks.

Χ2 είπε...

Τουλάχιστον πρόλαβε να τραγουδήσει μοναδικά για τους μετανάστες, πριν τους ανακαλύψει ο Τσίπρας...

Γ.ΠΑΠ. είπε...

Όταν ο Στέλιος και η Σεβαστή ( Σεβάς ) ήρθαν στα Κοκκινόγεια Δράμας στην γενέτηρά της για να παντρευτούν

Κάποιος το Σφύριξε στην Γεσθημανή.....και με το πρώτο τραίνο της γραμμής ήρθε στα Κοκκινόγεια

και τον μάζεψε.... πριν προλάβει η ΠΑΝ έμορφη ΣΕΒΑΣΤΗ να τον παντρευτεί...!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Και μονο που υπήρξε σύντροφος του μεγαλου Στέλιου, του υπέροχου αυτού ανθρώπου και τραγουδιστή....και ήταν και Ποντιάκι...χρυσή καρδιά θα ήταν αλλά και ευαίσθητη πολύ...κρίμα που δεν τα κατάφερε να ορίσει η ίδια τη μοίρα της, κρίμα που δεν πρόλαβε να κάνει την επανεμφάνισή της μετά από χρόνια...

Olga