Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Στέλιος Καζαντζίδης - Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Μια μοναδική φωτογραφία

Στέλιος Καζαντζίδης και Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Δύο σημαντικές μορφές του μετεμφυλιακού τραγουδιού. Οι πορείες τους συναντήθηκαν αρκετές φορές. Λίγοι γνωρίζουν, πως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης είναι ο συνθέτης του «Απόψε ονειρεύτηκα» που κυκλοφόρησε το 1954 με τη Καίτη Γκρέυ και τον νεαρό, τότε, Στέλιο Καζαντζίδη. Αργότερα με την δυναμική είσοδο στην ελληνική δισκογραφία, "σπουδαγμένων" μουσικών - συνθετών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος κ.α. δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθούν ξανά οι δύο τραγουδιστές.

Είναι γνωστές στο ευρύ κοινό οι συναυλίες στο θέατρο «Κεντρικόν» της πλατείας Κολοκοτρώνη. Στις δύο αυτές συναυλίες, στις 20 και στις 22 Μαρτίου του 1961, τις οποίες οργάνωσε ο Πύρρος Σπυρομήλιος (διευθυντής της Ραδιοφωνίας – ΕΙΡ τότε), το αθηναϊκό κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει στην ίδια μουσική σκηνή τον Μίκη Θεοδωράκη να διευθύνει την ορχήστρα και τον Μάνο Χατζιδάκι στο πιάνο.

Για πρώτη φορά την ίδια σκηνή μοιράστηκαν ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Γρηγόρης Μπιθικώστης. Ένα απόσπασμα από τις μουσικές αυτές στιγμές, ένα ανεκτίμητης αξίας ντοκουμέντο, κυκλοφορεί από την POLYGRAM και μπορείτε να το αγοράσετε σε κάθε δισκοπωλείο.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στην πρώτη συναυλία (από τις δύο το 1961), ο Μπιθικώτσης εγκατέλειψε τη σκηνή χωρίς να τραγουδήσει. Ο ίδιος έσπευσε να δικαιολογηθεί ανακοινώνοντας από το μικρόφωνο: «Με συγχωρείτε πάρα πολύ είμαι άρρωστος».

Αργότερα, οι εφημερίδες γράψανε πως το υπερβολικό άγχος ήταν η αιτία της «φυγής» του… Στην ίδια συναυλία ο Καζαντζίδης με την Μαρινέλλα παρουσίασαν στο κοινό, τραγούδια από τον κύκλο τραγουδιών «Πολιτεία».

Ένα χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 1962, ο Καζαντζίδης με τον Μπιθικώτση μοιράστηκαν το ίδιο μικρόφωνο! Ήταν στο θέατρο «Παρκ» επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην επιθεώρηση «Όμορφη Πόλη».

Κατόπιν παράκλησης του Θεοδωράκη (ο Μίκης Θεοδωράκης έντυνε μουσικά την παράσταση) ο Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα, δέχθηκαν να στηρίξουν αφιλοκερδώς την επιθεώρηση. Θα τραγουδούσαν τις δημιουργίες του Μίκη.

Μαζί τους ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, βέβαια, βασικός συντελεστής της μουσικής παράστασης. Τα πράγματα, όμως, δεν κύλησαν ομαλά. Καζαντζίδης και Μαρινέλλα ήρθαν σε ρήξη. Εξομολογείται ο Καζαντζίδης στον Βασίλη Βασιλικό: «Άλλαζε ρούχα και ξαφνικά μέσα στο καμαρίνι μας μπαίναν κι όλα τα τσογλάνια του θεάτρου. Της έκανα παρατήρηση, όχι γιατί άλλαζε ρούχα μέσα στο καμαρίνι, αλλά γιατί ο επιχειρηματίας του θεάτρου, ο Θόδωρος Κρίτας για να τιμήσει την παρουσία μας εκεί, για να μας ευχαριστήσει επειδή δεν του παίρναμε λεφτά, είχε βγάλει από το καμαρίνι αυτό, που ήταν το καλλίτερο του θεάτρου, τις αδερφές Καλουτά για να βάλει εμάς. Και αυτές τις έβαλε στον προθάλαμο. Μου κακοφάνηκε που οι πρωταγωνίστριες του θεάτρου παραμελήθηκαν για εμάς και την ώρα που γδυνόντουσαν έπρεπε να τις βλέπουν οι επισκέψεις που δεχόταν η Μαρινέλλα στο καμαρίνι της. Της το έθεσα σαν όρο. Της λέω: “ Δε θα ξαναμπεί άνθρωπος εδώ μέσα”. Της έδωσα να καταλάβει ότι δεν το έκανα από ζήλεια αλλά ότι με πείραζε πολύ αυτό που έκανε. Με αγνόησε. Ερχόταν και ο Γιάννης ο Φέρτης και έλεγε: “ Πάλι βεγγέρα έχετε εδώ μέσα;”. Της ξαναλέω : “ Δε σου είχα πει ότι δεν θα ξαναμπεί κανείς, ότι οι αδερφές Καλουτά υποφέρουν έξω στον προθάλαμο;”. Δε μου απάντησε και πήρα στο τηλέφωνο τον Κρίτα να έρθει να μιλήσουμε. Του λέω: “Διαλέξτε, ή εγώ ή αυτή. Ή εγώ θα φύγω απ’ το θέατρο ή η Μαρινέλλα πρέπει να φύγει. Μου λέει: “Προς Θεού τι συμβαίνει;”. Κι όταν του εξήγησα: “Έχεις πάρα πολύ δίκιο αλλά να κάνεις λίγη υπομονή”. “Δεν μπορώ”, του λέω. “Δε γίνεται”. Εν πάση περιπτώσει τη σταμάτησα την Μαρινέλλα και βγήκα και τραγούδησα με τον Μπιθικώτση. Εγώ του έκανα σιγόντο σε αυτά που έλεγε αυτός και αυτός έκανε σιγόντο σε μένα. Αντικατέστησε τη Μαρινέλλα. Ο κόσμος μας δέχθηκε πολύ καλά.»

Υπάρχει, λοιπόν, μια και μοναδική φωτογραφία με τους δυο σπουδαίους τραγουδιστές στο ίδιο μικρόφωνο. 


Καζαντζίδης - Μπιθικώτσης
Μπιθικώτσης - Καζαντζίδης στο ίδιο μικρόφωνο


Διαβάστε ακόμα: 



Δεν υπάρχουν σχόλια: