Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

"Το τραγούδι του φίλου…"

Στέλιος Καζαντζίδης - Πυθαγόρας Παπασταματίου
Στέλιος Καζαντζίδης - Πυθαγόρας Παπασταματίου
Στέλιος Καζαντζίδης και Πυθαγόρας Παπασταματίου. Δυο φίλοι με κοινές καταβολές.

Δύσκολα παιδικά χρόνια για τον Πυθαγόρα, στο Αγρίνιο. Δύσκολα παιδικά χρόνια για τον Καζαντζίδη στη Νέα Ιωνία, Αττικής. Στα χρόνια της κατοχής η οικογένεια Καζαντζίδη μετακομίζει στα Πλατανάκια Σερρών και αργότερα, στη Ροδώνα του Κιλκίς ενώ η οικογένεια Παπασταματίου, για να επιβιώσει, ανηφορίζει στη Μακρυνεία Αιτωλοακαρνανίας.

Οργανωμένος στο αντάρτικο ο αδελφός του Πυθαγόρα, και ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, ο πατέρας του Στέλιου, μέλος της Επιμελητείας του Αντάρτη (Ε.Τ.Α).

Για τον Στέλιο Καζαντζίδη, ο περίφημος στιχουργός Πυθαγόρας ήταν ένας «συναισθηματικός, ανιδιοτελής και καθαρός φίλος».

«Ο Καζαντζίδης, όμως, είχε μια σφραγίδα του Θεού, μια φωνή έντονη σαν το δράμα του λαού που τον γέννησε, σταθερή σαν την απόφαση των ξεριζωμένων για Ζωή, πολυκύμαντη σαν την Ιστορία της Φυλής μας και τραγική σαν τη Μοίρα της φτωχολογιάς, που τον υιοθέτησε για να την εκφράσει. Και ο Λαϊκός αυτός βάρδος, στάθηκε άξιος. Δεν ξέχασε την καταγωγή του, ούτε πρόδωσε την αποστολή του.», θα γράψει ο Πυθαγόρας.

Μόνο με το όνομα του υπέγραφε από μικρό παιδί, καθώς πάντα δήλωνε ακόμα και στη σχολική τάξη, «Ένας είναι ο Πυθαγόρας. Όλοι τον ξέρουν».

Ο λαϊκός ποιητής, ο στιχουργός πολλών επιτυχιών του Καζαντζίδη, πέθανε στις 13 Νοεμβρίου του 1979. Οχτώ χρόνια μετά, ο Καζαντζίδης τραγούδησε και αφιέρωσε ένα τραγούδι στο φίλο του. «Το τραγούδι του φίλου» σε μουσική Θοδωρή Καμπουρίδη και στίχους Λευτέρη Χαψιάδη, ένα από τα 13 τραγούδια του τελευταίου δίσκου του Στέλιου στη ΜΙΝΟΣ, με τίτλο «Ο δρόμος της επιστροφής» αφιερώνεται στη μνήμη του αξέχαστου Πυθαγόρα.

Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί, μια πολύ ωραία στιγμή σε κάποιο κτήμα της Χαλάστρας (κοντά στη Θεσσαλονίκη). Οι δύο φίλοι, κουβεντιάζουν, χαίρονται τη φύση και τσουγκρίζουν τα ποτήρια στην υγειά τους.






Διαβάστε ακόμη:


Δεν υπάρχουν σχόλια: